Missie en visie

Hier staan we voor:

  • De vraag én de oplossing van het gezin staan centraal.
    Er wordt ingezet op het versterken van de eigen krachten die reeds in het gezin en zijn omgeving aanwezig zijn. Het zijn de vragen en wensen van het gezin en de gezinsleden zelf, die centraal staan en aangeven waarnaartoe gewerkt zal worden.
  • Er wordt maximaal samengewerkt met de mensen die belangrijk zijn voor het kind/de jongere/het gezin (bv. familie, vrienden, school,…).
    Deze mensen staan dichtbij en blijven ook aanwezig in het leven van een kind/jongere/gezin, wanneer de hulpverlening stopt. Zij zijn van onschatbare waarde.
  • Het gezin staat zelf aan het stuur en bepaalt zelf welke weg er gekozen wordt om te komen tot de gewenste verandering.
    De hulpverlener staat naast het gezin. Het zijn gelijkwaardige partners. Er wordt samen gewerkt aan één gezinsplan. Het gezin is en blijft steeds eigenaar van het gezinsplan.

Hier gaan we voor:

  • Partners overstijgen de grenzen van de eigen organisatie en het eigen aanbod.
    Zo zoeken we steeds samen naar een antwoord dat past bij het unieke karakter van elk gezin en zijn vraag. We zijn bereid om buiten de lijntjes te kleuren, én zelfs om de lijntjes te laten vervagen.
  • We kiezen voor een gezamenlijk gedragen onthaal door aanbieders van diverse aanbieders van rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp.
    We delen de aanwezige expertise met elkaar. Er werd op deze manier een belangrijke weg ingeslagen richting het verwezenlijken van één jeugdhulp.
  • Op termijn willen we kunnen zeggen dat er geen wachtlijsten meer zijn.
    We zetten actief stappen hiernaartoe door enerzijds in te zetten op een gedeeld onthaal dat vraaggericht aan de slag gaat. Anderzijds worden gezinnen die toch moeten wachten warm bejegend. We zetten tevens in op het mobiliseren van alle RTJ-aanbieders om een waardevol alternatief traject aan te bieden voor gezinnen in wachttijd, waardoor de oorspronkelijke vraag mogelijks vervalt. Het team 1G1P kan eveneens een partner zijn om innovatief aan de slag te gaan met een gezin.
  • Binnen het samenwerkingsverband streven we naar het wegvallen van grenzen en schotten tussen verschillende organisaties.
    We vertrouwen & waarderen elkaars expertise, inbreng & inschatting en dienen telkens het geheel. Hierdoor voelt het gezin geen abrupte ‘schakelingen’ wél relationele continuïteit.
  • Het samenwerkingsverband bestaat uit gepassioneerde mensen.
    De nieuwe werking brengt partners nauw samen, in sterk uitdagende situaties. Dit vraagt enerzijds een ondersteunende en bereidwillige werkcontext. Anderzijds vraagt dit medewerkers die doorleefd zijn van de visie, de principes, enz.
  • We zijn effectief en doen dit d.m.v. kwaliteitsmanagement (o.a. bewust monitoren).
    Resultaten bepalen in welke mate het samenwerkingsverband vooropgestelde doelen behaalt en sturen wijzigingen aan zowel op organisatiedomeinen als kernprocessen. Zo monitoren we bijvoorbeeld in welke mate wachtlijsten nog bestaan, welke exacte zorg- en hulpnoden er zijn in de eerstelijnszones, enz.